"H Ε.Ε.Δ.

έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι' αυτό στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες."

Επίκαιρα Άρθρα

Η Φωνή των ΜΜΕ φιμώνεται


 


Η ερώτηση της δημοσιογράφου του ALPHA   κας. Ευαγγελίας Τσικρίκα στην 81η ΔΕΘ Θεσσαλονίκης σχετικά με τις νέες τηλεοπτικές άδειες και το τοπίο που θα διαμορφωθεί προκάλεσε αμηχανία στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, όταν η δημοσιογράφος ανέφερε ότι θα χάσει την δουλειά της χωρίς να φταίει όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της. Περνώντας και εκείνοι με την σειρά τους, στο κύμα της ανεργίας που όσο πάει αυξάνεται στην χώρα μας.

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός, ότι δηλώσεις σαν του Υπουργού κ. Παύλου Πολλάκη αποτελούν πρόκληση στις μέρες μας, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία κάνοντας αρνητικά σχόλια εις βάρος της δημοσιογράφου και υποβαθμίζοντας το θέμα σε μια εικονική επιχειρηματολογία και κατά τα άλλα πολιτικά αστήριχτη και αστεία.

Μετά τα ερωτήματα της δημοσιογράφου στοχοποιήθηκε και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Και πόσοι άλλοι θα ακολουθήσουν, όταν δεν συμφωνούν με το αποφασίζουμε και διατάσσουμε.

Αυτό βέβαια δείχνει το μέγεθος της πολιτικής σαθρότητας που επικρατεί στους κυβερνητικούς κόλπους και ιδίως από μια αριστερή κυβέρνηση που υποσχόταν ότι θα αλλάξει ριζικά την ζωή των Ελλήνων βγάζοντας μας από την οικονομική κρίση.

Τα νέα τηλεοπτικά δεδομένα διανεμημένα μόνο σε 4 άδειες, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί συνειδητά με καθαρά κομματικά κριτήρια να ελέγξει την φωνή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ασκώντας μια αυταρχική πολιτική.

Ο πλουραλισμός σαν αρχή στην χώρα μας, παύει να υφίσταται ως μέσο και αντικαθίσταται από συγκεκριμένα μονοπώλια που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς.

Στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και άνθισε ο πολιτισμός βλέπουμε να καταπατούνται τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη μέσα από συνεχόμενα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας.

Αλήθεια με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτές οι τηλεοπτικές άδειες;

Πόσο διαφανής ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;

Έχει διενεργηθεί και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών;

Πόσοι άνθρωποι θα χάσουν συνολικά την δουλειά τους;

Ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η σημερινή κυβέρνηση με την αδιέξοδη πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει, μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο το χάσμα που δημιουργείται σε μια πολιτική αντιπαράθεσης με κάθε φορέα που επιχειρεί να σταθεί και να αγωνισθεί για τα δικαιώματα του.

Θεωρείται νίκη από την σημερινή κυβέρνηση, το ποσό που θα εισπράξει από τους υπερθεματιστές, κανείς όμως δεν αναρωτιέται για τον ανθρώπινο παράγοντα και τις απώλειες που θα βιώσει,  μιας και όλα μετριούνται πλέον με οικονομικούς δείκτες.

Σ’ αυτή την χώρα κανένας δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτοί που θέλουν να καταπατήσουν την φωνή των ΜΜΕ στο βωμό του χρήματος. Οι αποφάσεις που πήραν θα δείξουν σε πραγματικό χρόνο, σε τι εξυπηρετούσε και κάτω από ποιες συνθήκες θα εφαρμοστεί το «μαύρο» στο τηλεοπτικό τοπίο.

Εκφράζουμε καθολικά την υποστήριξη και την συμπαράσταση μας, στους δημοσιογράφους που δίνουν καθημερινά την μάχη της επικαιρότητας, με πλήρη συνείδηση στην ενημέρωση του πολίτη, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου στην ελευθερία του λόγου που είναι ενάντια σε κάθε λογική πολιτικής σκοπιμότητας και που επικρατεί δυστυχώς στη σύγχρονη κατά τα άλλα Ευρωπαϊκή Ελλάδα.

 

 

Μίνα Μπουλέκου,  Αρθρογράφος,  Μέλος του Ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων