"H Ε.Ε.Δ.

έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι' αυτό στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες."

Επίκαιρα Άρθρα

Brexit or not Brexit;


Οι επιπτώσεις ενός πιθανού Brexit στο Αγγλικό ποδόσφαιρο

Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να συζητά δια μέσω ορισμένων πολιτικών της παραγόντων τη πιθανότητα αποχώρησής της από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση, αν το δημοψήφισμα που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τον Ιούνιο,  αποφανθεί Ναι, αλλά η συνέχεια δεν θα είναι ιδιαίτερα καλή για το ποδόσφαιρό της.

Αν δει κανείς ορισμένα βασικά πράγματα θα καταλάβει πάρα πολλά για το τι θα σημάνει αυτό για την Πρέμιερ Λιγκ. Αν το δημοψήφισμα της 23 ης Ιουνίου αποφασίσει έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξουν δραματικά τα πράγματα για το ποδόσφαιρό της. Έρευνα που έγινε ήδη στην Μεγάλη Βρετανία τόσο από το  BBC, όσο και από άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου αλλά και εφημερίδες διαπιστώθηκε περίτρανα ότι πιθανό  Brexit θα επιφέρει μεγάλες επιδράσεις ειδικά στο σημαντικό αυτό χώρο που αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στο γενικό προϋπολογισμό της χώρας.

Περίπου  100 ποδοσφαιριστές που σήμερα διακρίνονται και βοηθούν πάρα πολύ τις ομάδες τους και κατ’ επέκταση συμβάλουν στην άνοδο της Πρέμιερ Λιγκ σε παγκόσμιο επίπεδο θα χάσουν αυτόματα το δικαίωμα να παίζουν σε ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ  συνολικά σε όλη την Βρετανία αγωνίζονται γύρω στους 400 ξένους ποδοσφαιριστές.

Αυτή τη στιγμή μπορεί αρκετοί από τους παράγοντές της , ενδεχομένως και πολιτικούς να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της επίδρασης που θα επιφέρει μία πιθανή αποχώρηση, αλλά ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα είναι τεράστια. Σήμερα με το ευρωπαϊκό διαβατήριο μπορούν και αγωνίζονται πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές.

Σε αντίθετη περίπτωση οι  μισοί δηλαδή ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ θα χρειάζονται πλέον Ειδική άδεια Εργασίας για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι θα επηρεασθούν άπαντες.

 


Εκτός Ντε Χέα, Παγέ, Καντέ …

Θα δούμε δηλαδή ποδοσφαιριστές όπως ο Ισπανός τερματοφύλακας, Ντε Χέα, ο συμπαίκτης του Χουάν Μάτα. Ο γάλλος χαφ, Μοργκάν Σνιντερλέν, ο επιθετικός, Μαρσιάλ, ο Αθπιλικουέτα, ο Μανγκαλά, ο Νασρί , ο Μινιολέ, ο Μπεγερίν , ο Κουλ, ο Γιανουζάι, ο Φάμπρεγας κ. ά  να μην παίρνουν ενδεχομένως άδεια εργασίας καθώς βάσει του Νόμου, πρέπει να έχουν αγωνισθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο 75% των αγώνων της εθνικής τους ομάδας!


Πέρα από αυτό, θα δημιουργηθούν κι άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του Βρετανικού ποδοσφαίρου. Πρώτα – πρώτα ορισμένοι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ άρχισαν να μελετούν και να εξετάζουν τρόπους δια μέσω νομικών τους ώστε να καταθέσουν υπόμνημα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας αποκλεισμό της εθνικής Αγγλίας από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του καλοκαιριού. Ωστόσο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συμβεί καθώς ήδη θα έχει ξεκινήσει από τις 10 Ιουνίου η τελική φάση της εν λόγω κορυφαίας διοργάνωσης.

«Η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή στην Ευρώπη, και αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο που είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και όχι λιγότερο σε δύναμη από το  εμπόριο ή την πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο  Jurgen Loos, παλιός Γερμανός κεντρικός μέσος ο οποίος ηγείται της γαλλο-γερμανικής πρότασης,

«Αν η Βρετανία μας αφήσει,  τότε θα πρέπει να είμαστε σαφείς: «έξω» σημαίνει «έξω» απ όλα».

Έπειτα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι επενδυτές που έχουν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ όπως για παράδειγμα ο Ρώσος, Ρόμαν Αμπραμόβιτς στην Τσέλσι, ή ο Άραβας  Καλίφα αλ Μουμπάρακ  στην Μάντσεστερ Σίτι και αρκετοί άλλοι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ομάδες τους.

Υπέρ της παραμονής ο Κάμερον

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει ταχθεί ανοιχτά υπερ της παραμονής της χώρας του στην Ευρωπαική Ένωση. Το ίδιο και η αντιπρόεδρος της Γουέστ Χαμ, Κάρεν Μπρέιντι η οποία έστειλε επιστολή σε όλους τους συλλόγους για ενημέρωση.

«Αρκετοί οπαδοί,  που θέλουν το Brexit μιλάνε για μια ευκαιρία ανάδειξης ταλέντων. Φυσικά και θα μπορούσε να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση, αλλά με τους υπάρχοντες νόμους και κανονισμούς, την επομένη του Brexit η Πρέμιερ Λιγκ θα… άδειαζε» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

Για μία χώρα με 0,9% του παγκόσμιου πληθυσμού,  το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το 3,3% των επιστημονικών ερευνητών του κόσμου οι οποίοι, με τη σειρά τους, παράγουν το 6,9% της παγκόσμιας επιστημονικής παραγωγής.  Έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο που  είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της χρηματοδότησης της έρευνας στην ΕΕ θα έχει σοβαρά προβλήματα . Στον τρέχοντα κύκλο έρευνας της ΕΕ, με τίτλο Ορίζοντας 2020, η Βρετανία εξασφάλισε το 15,4% των κεφαλαίων, πίσω μόνο από τη Γερμανία.

Αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανή αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι αντίθετοι

Εν τω μεταξύ όπως είναι φυσικό υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα η Μεγάλη Βρετανία θα έχει οφέλη. Στο ποδόσφαιρο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, οι ομάδες θα είναι αναγκασμένες να στραφούν στα εγχώρια ταλέντα. Έτσι θα δοθεί και μεγαλύτερη έμφαση στην εθνική της ομάδα η οποία από το Παγκόσμιο κύπελλο του 1966 που είχε κατακτήσει, μετά δεν μπορεί αν διακριθεί και φεύγει σχεδόν με το …καλησπέρα.

Αυτό όμως θέλει βάθος χρόνου και πίστωση από τους φιλάθλους που θα πρέπει να δουν τις ομάδες τους από άλλη οπτική γωνία, κι αυτό όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αφού όλος ο πλανήτης παρακολουθεί και τρελαίνεται για την Πρέμιερ Λιγκ θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο. Συμφωνίες εκατομμυρίων πιθανότατα θα αναθεωρηθούν…


*Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS

Ανταποκριτής :France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo