"H Ε.Ε.Δ.

έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι' αυτό στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες."

Νέα - Εκδηλώσεις

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 4-7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

 

Το Brexit και οι συνέπειες του συζητήθηκαν στην ολομέλεια του ΕΚ, με τους ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει η ηγεσία της ΕΕ για την Ένωση. Στην ολομέλεια του Αυγούστου, το ΕΚ επέμεινε στην ανάγκη για προστασία των πληροφοριοδοτών που έχουν αποκαλύψει μεγάλα σκάνδαλα, όπως τα έγγραφα του Παναμά, ενώ επίσης έδωσε το πράσινο φώς για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων.


Ήρθε η ώρα  οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υπερασπιστούν την Ένωση, είπαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ορισμένοι, ζήτησαν να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις εργασίες της ΕΕ, οι πολίτικες να είναι πιο κοινωνικές και σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας, τα προγράμματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν.

Την Τετάρτη, η ολομέλεια ενέκρινε τα νέα σχέδια για τη  δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, που θα παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη που δέχονται πίεση στα εξωτερικά τους σύνορα. Σε πρόσφατη  έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει περισσότερες δράσει από την ΕΕ για την προστασία των εξωτερικών τους συνόρων. Επίσης, ο εισηγητής του ΕΚ, απάντησε στους φίλους του ΕΚ σε απευθείας μετάδοση στο Facebook.

Πιο  δίκαιο εταιρική φορολογία βασισμένη σε πραγματικά ευρωπαϊκά μητρώα, κυρώσεις στις μη συνεργάσιμες εταιρείες ή ιδιώτες και στους φορολογικούς παραδείσους και κώδικες δεοντολογίας για τις τράπεζες, ενέκριναν σε μη νομοθετικό ψήφισμά την Κυριακή οι ευρωβουλευτές.  

Η  είσοδος των προσφύγων στην αγορά εργασίας είναι σημαντική για την διαβίωση και την αξιοπρέπεια τους αλλά και για το κοινό καλό και την οικονομία. Ωστόσο, χρειάζονται συγκεκριμένοι κανόνες, προκειμένου  να διασφαλιστούν οι αυτοί που ήδη εργάζονται επαρκώς, λέει η ολομέλεια με μη δεσμευτικό ψήφισμά της.  

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες υποδομής, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, θα πρέπει μπορούν  να ανταπεξέλθει σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, λένε οι νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν από τα μέλη την Τετάρτη.

Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, τα κοινωνικά δικαιώματα και η διαχείριση του προσφυγικού θα πρέπει να βρίσκονται  στο επίκεντρο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2017, είπε το ΕΚ με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη στην ολομέλεια.  

Την Τετάρτη, τα μέλη ψήφισαν νέους κανόνες για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών συσκευών, που προτείνουν την αλλαγή της υπάρχουσας κλίμακας από A +++ έως D και την απλούστευσή της, από Α έως G.

Την Πέμπτη, η ολομέλεια άσκησε βέτο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει να επιτρέψει στα ενεργειακά ποτά που περιέχουν ζάχαρη και καφεΐνη να ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την εγρήγορση και τη συγκέντρωση στους νέους.

Τέλος, την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές καλωσόρισαν το Σλοβάκο πρωθυπουργό στην ολομέλεια, στην οποία μίλησε για τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του, τους επόμενους έξι μήνες.