"H Ε.Ε.Δ.

έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι' αυτό στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες."

Βραβεία

ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

                                              


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων "Κωνσταντίνος Καλλιγάς" από το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου

Στην κατάμεστη αίθουσα των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα το παρών έδωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος εκπροσωπώντας το προεδρείο της Βουλής, οι επικεφαλής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ.κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και Πάνος Καρβούνης, αντιστοίχως καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου.


                                             

T ο ελληνικό τμήμα της Ένωσης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων βράβευσε τον διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών κ. Νικόλα Βουλέλη, την παρουσιάστρια της “Κάρτας μέλους” στην τηλεόραση της Βουλής κα Ματρώνη Δικαιάκου, τον συγγραφέα και αρθρογράφο στην Καθημερινή,  κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο, τον υπεύθυνο διεθνών θεμάτων στα Νέα, κ. Μιχάλη Μητσό, τον εκδότη της εφημερίδας "Νέα Εγνατία", κ. Κωνσταντίνο Τσίγκα

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι  κ.κ Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκο ς, πρόεδρος του Hellenic American University , Ευάγγελος Παπαλιός από τον Όμιλο Direction , Γιώργος Κουρμούσης, συγγραφέας και αρθρογράφος, Βασίλης Παπαδάκης, αρθρογράφος και Σαράντης Μιχαλόπουλος, δημοσιογράφος της EurActiv . gr 

Το ευρωπαϊκό βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων απενεμήθη στον αρχισυντάκτη του European Business Review , Peter Kramer .

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Παπανδρόπουλος τόνισε ότι φέτος, το ελληνικό τμήμα ένα από τα πλέον δραστήρια της Ένωσης σε διεθνές επίπεδο, συμπληρώνοντας  36 χρόνια ζωής, το δε αντίστοιχο διεθνές 54 χρόνια. Σκοπός των δημοσιογράφων-μελών μας είναι η εν απολύτω ελευθερία εκφράσεως ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού πάνω σε θέματα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και των προοπτικών του.

Δεν παρέλειψε  μάλιστα να εκφράσει και την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα φίμωσης του Τύπου που παρατηρούνται στις ημέρες μας. "Η  Ένωσή μας, ως σύμβουλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, της εκφράσεως και της διακίνησης των ιδεών, ανησυχεί ιδιαίτερα με φαινόμενα αυταρχισμού που όλο και συχνότερα παρατηρούνται σε χώρες μέλη του Συμβουλίου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία και προσφάτως –δυστυχώς– η Ελλάδα". Εξέφρασε ακόμη τον αποτροπιασμό του για τις δημόσιες εκτελέσεις συναδέλφων στο Ιράν και στην Συρία.

"Τα 25 τελευταία χρόνια, 2.300 συνάδελφοι έχασαν την ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους, από τους οποίους 115 την χρονιά που πέρασε. Επίσης, σε Τουρκία και άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, 54 δημοσιογράφοι κρατούνται φυλακισμένοι, γεγονός που κινητοποίησε την ΕΕΔ σε διεθνές επίπεδο", κατέληξε  

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΕΔ κ. Φάνης Ζουρόπουλος  χρησιμοποίησε τα λόγια του μεγάλου Γάλλου στοχαστή Αντρέ Μαλρώ για να απευθύνει το δικό του εξίσου επίκαιρο μήνυμα. "Ο 21ος αιώνας είτε θα είναι πνευματικός, είτε δεν θα υπάρξει καθόλου", είχε πει ο Μαλρώ στα τέλη του 1960. "Σήμερα, όλοι ζούμε καθημερινά την αλήθεια αυτής της προφητείας.Κάποιοι θέλουν την πνευματική ασφυξία των λαών και η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί δια του πολιτισμού της", επεσήμανε με νόημα.

Εύστοχες ήταν και οι παρατηρήσεις του κ. Κόσκου στην ομιλία που ακολούθησε με θέμα "Παιδεία, ΜΜΕ και Ανάπτυξη". Ο πρόεδρος Hellenic American University   επεσήμανε ότι η σχολική μονάδα είναι από τους πρώτους οργανισμούς που πρέπει να χειραφετηθούν και να καταστούν αυτοδιοικούμενοι. “Το Σχολείο από φορέας καθυστέρησης πρέπει να γίνει φορέας κοινωνικής αλλαγής και ανάπτυξης. Φυτώριο ελευθέρων πολιτών που εκπαιδεύονται από ελεύθερους δασκάλους”, ανέφερε, τονίζοντας ότι ως τέτοια φυτώρια λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία “που αιμοδοτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με την καινοτόμο της ευρηματικότητα”. Σύμφωνα με τον ίδιο,  “η Ελλάδα χρειάζεται  σήμερα τους επιχειρούντες πολίτες, καθώς από αυτούς θα προέλθουν οι πρωτοβουλίες για την έξοδο από το τέλμα της απραξίας όπου κάθε μέρα βουλιάζουμε μοιρολατρικά”.


 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚA ΒΡΑΒΕIΑ "ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓAΣ"

------------------------------------------------------------------------

Το ελληνικό τμήμα της Ε.Ε.Δ. έχει καθιερώσει από το 1996 τα Δημοσιογραφικά Βραβεία Ήθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ” για τα οποία υπήρξε χορηγός τους, από το 2004 έως και το 2010 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Τα βραβεία κατά χρονολογική  και αλφαβητική σειρά έχουν απονεμηθεί στους δημοσιογράφους:

1997:

ΓΙAΝΝΗΣ ΜΑΡIΝΟΣ

1998:

ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΕΖΗΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

1999:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ

2000:

ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

DAVID    HAWORTH  

2001:

ΙΝΩ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΚΟΣ

ZEYNEL   LULE  

2002:

ΝΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΟΒΗΛΑΣ

ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

CZSABA   KIS  

2003:

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ

CARMELO   OCCHINO

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

GUIDO   FAROLFI  

2005:

ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

ΒΑΣΟΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΚΟΣ 

2006:

ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΝΝΙΔΗΣ

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ 

2007 :    

ΦΑΝΗΣ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΦΑΣ

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ     

2008:   

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΕΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

OTMAR   LAHODYNSKY  

2009:

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΑΒΡΑ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

JEAN   QUATREMER  

2010:  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ 

2011:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΜΑΛΟΣ 

2014:

ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΛΕΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ 

2015:

ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ      

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ       

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ     

ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΑ                   

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ     

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ     

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ     “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ”

(Με αλφαβητική σειρά)

--------------------------------------------------------------------

ΜΑΤΡΩΝΗ ΔΙΚΑΙΑΚΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

ΜΥΡΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

ΕΕΔΕ -Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ” - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

“ΕΣΤΙΑ” - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΟΤΣΗ

ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΙΕΚ ΔΟΜΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΜΜΕ

SBC TV

 

                           

AEJ JOURNALISM PRIZE

------------------------------

MIGUEL ANGEL AGUILAR

MARTIN JÓZSEF

PETER KRAMER