"H Ε.Ε.Δ.

έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι' αυτό στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες."

Βραβεία

Οι δύο όψεις της σημερινής ΤουρκίαςΗ ένταξις της Τουρκίας θα είναι ευκαιρία ή βάρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν στο συνέδριο της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πόλη Ορντού. Στο τριήμερο συνέδριο συμμετείχαν δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι από όλη την Ευρώπη, αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, τουριστικού και πολιτικού κόσμου της Τουρκίας.
 

Ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας εργοδοτών Turgul Kudatgobilik αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνη η ΕΕ ένας υπολογίσιμος οικονομικός εταίρος της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να επιτευχθή με την συμβολή της ραγδαία αναπτυσσόμενης Τουρκίας, η οποία αυτήν την στιγμή είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Παραλλήλως, στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νέοι άνθρωποι, σε αναλογία με την Ευρώπη, οι οποίοι είναι έτοιμοι να καταναλώσουν νέα προϊόντα. «Πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Πρόκειται για μια νέα χώρα, η οποία μπορεί να βοηθήση την ΕΕ να γίνη καλύτερη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου.

Πράγματι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήση την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση για την διεύρυνση της τελωνειακής ενώσεως με την Τουρκία. Στην έκθεση εγκωμιάζεται η οικονομική πρόοδος της Τουρκίας και υπογραμμίζεται ότι ενώ το 2008 ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ έφθαναν τα 100 δισ. ευρώ, το 2009 έπεσαν στα 74 δισ. Μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να εκπονήση σχετική μελέτη για τα αίτια και το οικονομικό αντίκτυπο της μειώσεως αυτής.  

Ωστόσο, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξις της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων στο εσωτερικό της. Μια χαρακτηριστική περίπτωσις είναι οι περιορισμοί που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελευθερία της εκφράσεως. Και εύλογα θα αναρωτηθή κανείς πώς είναι δυνατόν η τουρκική κυβέρνησις να υποστηρίζη ότι έχει κάνει ουσιαστική πρόοδο στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων όταν καταπατεί κατ’ εξακολούθηση ένα από τα βασικά δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι αυτό της ελεύθερης γνώμης και εκφράσεως.

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτησις του προέδρου της τουρκικής Ενώσεως Δημοσιογράφων Ercan Ipecki , ο οποίος αναγνώρισε ότι η τουρκική κυβέρνησις δεν σέβεται την ελευθεροτυπία. Αυτήν την στιγμή, 46 δημοσιογράφοι είναι υπό κράτηση, ενώ έξι έχουν καταδικασθή. Τούρκοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για προπαγάνδα, για απόπειρα ανατροπής της κυβερνήσεως, ακόμη και για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι παραμένουν στην φυλακή  επί μήνες, ή ακόμη και επί χρόνια, χωρίς να εκδικάζεται η υπόθεσίς τους, χωρίς να έχουν δικαίωμα υπερασπίσεως του εαυτού τους. Και όταν φθάσει η στιγμή να κληθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, αφήνονται αμέσως ελεύθεροι. Διότι πολύ απλά το κατηγορητήριο δεν ευσταθεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγηθή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι αποφάσεις είναι καταδικαστικές για την Τουρκία.

Το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ). Η νεοεκλεγείσα Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΔ κ. Σάγια Τσαουσίδου δήλωσε σχετικώς στην «Εστία»:

«Η Ένωσις Ευρωπαίων Δημοσιογράφων πιστεύει στην ανεξαρτησία του Τύπου και ιδιαίτερα στις ημέρες μας, που τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου είναι επιθέσεις κατά του διεθνούς δικαίου, κατά της ανθρωπότητας και κατά της ίδιας της ελευθερίας. Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος Τύπος αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας και της ειρήνης. Η Ένωσίς μας μαχόταν και θα συνεχίσει να μάχεται γι’ αυτό» .

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος της ΕΕΔ για την ελευθεροτυπία, William Horsley , συνεργάσθηκε στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να δημιουργηθή μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται οι σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου σε όλα τα κράτη. Στην Τουρκία ήδη έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο εκστρατεία για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Μια εκστρατεία που στοχεύει στην ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις 700 υποθέσεις δημοσιογράφων που έχουν βρεθή ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωσις Ευρωπαίων Δημοσιογράφων αποφάσισε, με πρωτοβουλία του Τούρκου εκπροσώπου της Dogan Tilic , να στείλη ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το ερώτημα είναι αν οι εκκλήσεις αυτές θα εισακουσθούν από την τουρκική κυβέρνηση. Διότι ουσιαστική πρόοδος και ανάπτυξις, χωρίς ελευθεροτυπία δεν υπάρχει.

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ.

  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚA ΒΡΑΒΕIΑ "ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓAΣ"

------------------------------------------------------------------------

Το ελληνικό τμήμα της Ε.Ε.Δ. έχει καθιερώσει από το 1996 τα Δημοσιογραφικά Βραβεία Ήθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ” για τα οποία υπήρξε χορηγός τους, από το 2004 έως και το 2010 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Τα βραβεία κατά χρονολογική  και αλφαβητική σειρά έχουν απονεμηθεί στους δημοσιογράφους:

1997:

ΓΙAΝΝΗΣ ΜΑΡIΝΟΣ

1998:

ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΕΖΗΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

1999:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ

2000:

ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

DAVID    HAWORTH  

2001:

ΙΝΩ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΚΟΣ

ZEYNEL   LULE  

2002:

ΝΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΟΒΗΛΑΣ

ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

CZSABA   KIS  

2003:

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ

CARMELO   OCCHINO

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

GUIDO   FAROLFI  

2005:

ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

ΒΑΣΟΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΚΟΣ 

2006:

ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΝΝΙΔΗΣ

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ 

2007 :    

ΦΑΝΗΣ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΦΑΣ

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ     

2008:   

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΕΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

OTMAR   LAHODYNSKY  

2009:

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΑΒΡΑ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

JEAN   QUATREMER  

2010:  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ 

2011:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΜΑΛΟΣ 

2014:

ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΛΕΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ 

2015:

ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ      

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ       

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ     

ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΑ                   

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ     

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ     

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ     “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ”

(Με αλφαβητική σειρά)

--------------------------------------------------------------------

ΜΑΤΡΩΝΗ ΔΙΚΑΙΑΚΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

ΜΥΡΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

ΕΕΔΕ -Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ” - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

“ΕΣΤΙΑ” - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΟΤΣΗ

ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΙΕΚ ΔΟΜΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΜΜΕ

SBC TV

 

                           

AEJ JOURNALISM PRIZE

------------------------------

MIGUEL ANGEL AGUILAR

MARTIN JÓZSEF

PETER KRAMER